17.3.06

 
Chip & PIN Nedir?
chip&PIN, kredi kartı kopyalama ve kayıp/çalıntı risklerini büyük ölçüde azaltan yeni bir ödeme yöntemidir. Bu yöntemde kredi kartının üzerindeki çip, kartın kopyalanma riskini azaltır. 4 rakamlı şifre (PIN) ise, kartın kaybolması veya çalınması durumunda, başkaları tarafından kullanılmasını büyük ölçüde engeller.
Chip&PIN yöntemiyle kredi kartıyla alışverişte daha da güvenli bir dönem başlıyor.

Dünyada chip&PIN uygulaması ilk kez İngiltere’de gerçekleştirildi. Uygulamayla birlikte, Avrupa’daki kart sahteciliğinin neredeyse yarısının gerçekleştirildiği bu ülkede yaşanan maddi kayıplar önemli ölçüde azaldı.
Kart bilgilerinin güvenliği, EMV uyumlu çipli kartlar ve bu kartlara uyumlu POS cihazları sayesinde artırılmaktadır. EMV, Europay-MasterCard ve Visa tarafından geliştirilmiş ve çip kart teknolojileri aracılığıyla, küresel ödemeler yapısında işlerliğinin sağlanmasına yönelik kuralları içeren uluslararası bir sertifikasyon programıdır.
Türkiye, sayısı 1.000.000’a yaklaşan EMV uyumlu terminal tabanıyla Avrupa’daki en gelişmiş EMV altyapısına sahip ülkedir.

chip&PIN nasıl işliyor?

Ödeme yaparken, satış görevlisi Çipli Kart'ınızı POS cihazı üzerindeki çip okuyucuya yerleştirecektir.
Şifreniz aktif ise, çip okuyucu, sizden POS veya şifre giriş cihazına şifrenizi (PIN) girmenizi isteyecektir.
Alışveriş tutarınızı kontrol ettikten sonra, şifrenizi girin ve ödemenizi onaylamak için “Giriş/Enter” tuşuna basın.
Şifreniz size özel olduğu için ekranda görünmez. Onun yerine, her rakamı simgeleyen yıldızlar görünecektir.
Eğer şifrenizi girerken bir hata yaparsanız “Sil/Clear” tuşuna basın ve şifrenizi tekrar girin.
Ekran sizi, ödeme işleminin gerçekleştiğine dair bilgilendirecektir. Ödeme onayından sonra, POS makinesi size satış belgesi verecektir. Son onay için satış belgesini de imzalamanız gerekmektedir.
Şifrenizi (PIN) satış görevlileri de dahil olmak üzere kimseye söylemeyin ve göstermeyin. Kuşku duyduğunuz durumlarda şifrenizi değiştirin!

Post a Comment



<< Anasayfaya dön...

This page is powered by Blogger. Isn't yours?