26.3.06

 

Artık Elektriğinizi Kendiniz Üreteceksiniz


Not:Uzmanlar konu ile ilgilenenlere Ankara'da bir seminer düzenliyorlar.
Yer:Türkiye Kalkınma Bankası
Tarih:4 Nisan 2006
İrtibat:nesli@nesli.com.tr

*Seminere katılım ücretsizdir.


Artık Elektriğinizi Kendiniz Üreteceksiniz!

TÜRKİYE DYESOL ANLAŞMASINI ONAYLADI !
Dyesol ile Türkiye’deki NESLI Şirketi arasında ön mutabakat anlaşması imzalandı. Bundan sonra Dyesol, NESLI Şirketi için Türkiye’deki Fizibilite Çalışmalarının 1. Aşamasını yerine getirecek. Söz konusu fizibilite çalışmasında, Türkiye’de bir DSC (Dye Solar Cell – Güneş Boya Pili) üretim tesisi kurulmasının yolları araştırılacak. Bu konuda olumlu bir rapor çıkması durumunda, Türkiye’de Dyesol Teknolojisiyle üretim yapacak anahtar teslimi bir tesis inşası için Proje oluşturulma aşamasına geçilecek.

Değişen dünya şartlarında, artan nüfus ile birlikte, enerji temini zorlaşmakta aynı oranda ekonomiyi de zorlamaktadır. Gelişmiş ülkeler geleceğe yönelik fosil ve nükleer kaynaklı enerji üretim projelerinden vazgeçerek yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmişlerdir.
Dünya da her konuda olduğu gibi enerjide de merkeziyetçilikten, bireyselliğe yönelim vardır. Her ev, kendi enerjisini çatısına kurduğu solar hücre panelleriyle karşılayabilir.Böylece iletim ve enerjiyi taşıma maliyetleri ve kayıpları ortadan kalkar

Şu anda piyasada bulunanlardan ayrılan, tamamen farklı bir teknoloji (yapay fotosentez) kullanan fotoelectrochemical sistemi tabanlı DSC (güneşe duyarlı boya hücreleri titanum dioxide) teknolojisidir. Önemi, kalın ve pahalı olan Silikon Wafer sisteminin yerini alacak nanoteknolojisinin gelişmesi üzerinedir. Amaç, halihazırdaki üretim maliyetlerini 30% ların da altına çekecek teknolojik çozümler sağlamaktır.
DSC teknolojisi, alışılageldik camlı güneş enerjisi teknolojisinin yerine Güneş Boya Pilleri kullanarak her binayı kendi elektriğini üretebilen bir santrale dönüştürecek bir potansiyele sahiptir. Cam paneller tasarımcıların arzularına uygun olarak farklı renklerden yapılabilmektedir ve sıradan camların yerine bunların kullanılması ile geleneksel güneş panellerinden alınandan çok daha rantabl sonuçlar alınabilmektedir. Bunlar düşük ışık koşullarında bile, gün boyunca verimli bir şekilde elektrik üretebilmekte ve parlak güneş ışınlarının direkt olarak gelmesine ihtiyaç duymamaktadırlar.



3. jenerasyon yüksek teknolojilerle bu sürekli ve temiz enerji, neredeyse “bedava”dan da ucuza gelir olmuştur.

PV’ler ürettikleri elektriğin enerjisini güneşten aldıkları için “yakıtı” bedavadır.
PV sistemler genelde kullanılacakları yere konumlandırılırlar böylece, dağıtım hatları,
diğer teknolojilerdeki gibi pahalı değildir.
PV sistemlerin, transformer masrafları da yoktur yani önceden ihtiyaç fazlasını üretip
sonra da hatların üzerine basarak güç düşürme masrafları da yoktur.
Az kablo demek düşük maliyet demektir.
Kısa sürede kurulum, dağıtım masrafları olmayan, bürokrasisi az, özellikle kalabalık
kentlerde PV’ler, geri dönüşüm maliyetlerini fazlasıyla karşılar ve karlı olurlar.


Kullanım Ekonomisi

Elektrik şebeke hattı bulunmayan yerlerde, PV ile elektrik üretimi, bilinen en akılcı ve fiyat uygunu olan yollardan birisidir. Örneğin dizel jeneratörlerle karşılaştırıldığında, kurulum maliyetini ilk 2-3 senede karşılar ve en az garanti süresi olan 25 yıl, çok az bakım maliyetleriyle bedava elektrik üretir. Solar hücre’lerin ömrü ortalama insan ömrü kadardır.
Şebekeye bağlı yerlerde solar hücre elektrik üretimi oldukça göreceli bir sorudur. Birim kWh üretim başına, enerji üretim maliyeti, santralin büyüklüğüne ve diğer bazı teknik şartlara göre değişmekle birlikte Rüzgar için 4-6 cent, Hidroelektrik için 2-6 cent, Doğalgaz için 3-5 cent, Petrol için 5-8 cent civarındadır. Bu değer, Silikon teknoloji ürünü PV’ler için 15-25 cent tir. Ancak son teknolojik gelişmeler sonucunda, III. Jenerasyon organik boyar hücrelerle bu fiyatlar 9-16 cent’e düşmüştür.) İlk başta bu fiyatın yüksek görünmesiyle birlikte, dikkat edilmesi gereken çok önemli bazı noktalar vardır;
Bu fiyat ile elektriğin merkezi santrallerden son kullanıcıya ulaşması için taşıma ilk yatırım maliyetleri, kayıpları ve kaçakları yoktur. Çünkü elektrik üretildiği yerde tüketilmektedir. Herhangi bir bölgede enerji şu anda yeterli de olsa, elektrik ihtiyacı arttığında yeni ilaveler ve hatlar gerekmektedir. Bu masraflar PV sistemlerinde yoktur. Bugün güneydoğu ve doğu Anadolu’da kaçak elektrik kullanımı belki de dünya da en büyük orana sahiptir. Sadece güneydoğu ya da doğu bölgeleri değil Bugün İstanbul’da bile kaçak kullanım, ileri boyutta olmasına rağmen PV sisteminde kaçak yoktur. Yine, iletim hatlarının oluşturduğu teknik iletim kayıpları PV sisteminde yoktur.
Bu maliyetler üst üste konduğunda aradaki fiyat farkı çok azalmaktadır.

Yukarıdaki fiyatlandırmalar sadece maddi rakamların üst üste konulmasıdır. Ancak maddi fiyatlandırmadan başka birde toplumsal maliyetler vardır. Toplumsal maliyetler kavramı bundan sonra oldukça sık duyacağımız bir konudur. Taşıma ve dağıtım masrafları hariç en iyi şartlarla 4 cent/kWh değeriyle enerji üretip, elektrik üreten santralin yanı başında bulunan insanların hayatından çalmak, veya kanser olan insanların tedavi masraflarını ya da tedavi olamazlarsa geride bıraktıklarının acılarının maddi karşılığını bulabilmek çok zor. Ekolojiyi bozmanın bedeli çok ağır olacaktır. Bir araştırmaya göre 10 yıl sonra ve devam eden yıllarda, dünya bu şekilde çevre kirliliğine devam ederse, 2010 yılına sadece bu kirliliğin temizlenebilmesi için yılda 305 milyar dolar para harcanması gerekecektir. Böyle giderse 4 cente üretilen elektrik birim maliyeti, Dünyaya kaba hesapla 58 cente mal olacaktır.

Bu işin etik ve muhtemel değeri bir yana, bugün İstanbul’da yaklaşık günlük 10 kWh elektrik tüketen bir konut, birim kWh başına 15 cent ödemektedir. Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik tarafından yapılan bir çalışmada, Muğla üniversitesinin çatısının henüz pahalı ve yerli üretimi olmayan silikon solar cell kaplanmasıyla bile elektrik birim kWh maliyeti18 cent civarına mal olduğu belirtilmiştir.


Ancak Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Ege bölgelerinde bizim üretimini planladığımız DSC Teknolojisiyle bu maliyet 8-10 cente hatta daha da aşağılara çekilebiliyor.
Türkiye de henüz uygulamaya sokulmamış, ancak gelişmiş ülkelerin hemen hemen çoğunda uygulamaya sokulmuş olan şebekeye bağlı PV panel sisteminde güneşten ürettiğiniz elektriği Şebekeye satar, ihtiyacınız olan elektriği şebekeden satın alırsınız.
Ancak şebekeye bağlı olmayan sistemlerde üretilen enerji depolayacak akü sistemine ihtiyacımız vardır. Bu şekilde gündüz üretilen enerji fazlası, akülere depolanır ve güneşin yetersiz olduğu zamanlarda kullanılır. solar cell sistemi hiç güneş olmadan, ihtiyacımız olan elektriği 6-7 gün boyunca karşılayabilecek kapasitede dizayn edilir. Bu şekilde hiçbir zaman enerjisiz kalmayız.
Bugünkü Türkiye şartlarında şebekeye bağlı PV sistemleri uygulamaları idari açıdan mümkün olamamaktadır. Dolayısıyla solar cell’lerden üretilen ihtiyaç fazlası enerjinin maddi karşılığı bulunmamaktadır. Ancak kısa dönemde bu
konuda hatırı sayılır gelişmeler olacağı anlaşılmaktadır.

Sistemin, elektrik şebekesi ulaşmayan bölgelerde, dizel jeneratörlere göre çok büyük maddi avantajları vardır. Dizel jeneratörlerin, bakım ve yakıt masrafları, solar cell sisteminde yoktur. Dizel jeneratörlerin 2-3 senelik maddi yakıt, yakıt taşıma ve bakım masrafları toplamı, çok az bakım masrafı olan solar cell ilk yatırım maliyetleri ile karşılaştırıldığında aynıdır. Dolayısıyla, çok kısa sürede solar cell sistemi kendini amorti eder, ve ömür boyu bedava elektrik üretir. Sistem modülerdir. İstenildiği zaman güç artımı yapılabilir, istenildiği yere taşınabilir.

Kullanım Alanları

GSM santralleri, radyo ve TVistasyonları
Askeri amaçlı enerji gereksinimleri
Yatlar, deniz fenerleri
Billboard aydınlatılması
Sokak ve otobüs duraklarının
aydınlatılması
Park ve bahçe aydınlatmaları
Çiftlik evleri
Villalar, konutlar, siteler
Orman gözetleme kuleleri
Tüm turistik işletmeler
Karayolları işaretleri aydınlatma
Otoyolların aydınlatılmaları

Kârlılık
Bugün 100 m2 bir evin elektrik ihtiyacı tesis edilmiş elektrikli cihazlara göre günlük ortalama 4-8 kWh iken, PV panelleri ile 2.000 –20.000 kWh e kadar enerji ihtiyacı olan fuar merkezleri ve köylerin enerji ihtiyacı karşılanabilmektedir.
Şebeke olmayan yerlerde büyük maddi kazançlarınız olur. Aşağıdaki kazançların hepsine ayrıca sahip olursunuz.
Şebekeye bağlı yerlerdeyse;
Elektrik şebekesinden bağımsızlığını ilan edersiniz.
Dünyaya ve teknolojiye bağımlılığınızı ifade edersiniz.
Çevreye verdiğiniz değeri gösterirsiniz, örnek olursunuz. Kurduğunuz bu sistemle senede 2 kWp güneş enerjisi sistemi ile, konvansiyonal yakıtlara göre 5.000 kg sera gazı emisyonu atmosfere salmadığınız için dünyanın saygısını kazanırsınız.
Türkiye de en kısa sürede geçmek zorunda olduğu şebekeye bağlı solar cell sistemi uygulamalarının öncüsü olursunuz.
Bir kez yatırım yapıp, ömür boyu elektrik faturası ödemezsiniz.
Gayrimenkulunuz bedava elektrik enerjisi ile değer kazanır.
Ömür boyu elektriğiniz kesilmez.
Sessizliği ile gürültüden uzak durursunuz.
Modüler özelliğiyle başka bir yere taşındığınızda, enerjinizi de yanınızda taşırsınız.
Enerji ihtiyacınız arttığında az bir yatırımla sistemi genişletebilirsiniz.
Projelendirme
PV stemlerinin projelendirilmesi ihtisas gerektiren bir konudur.. Sistem oldukça basittir. Ancak bazı temelleri kavramak gerekir.
Dünya yüzeyine düşen güneş enerjisi , güneşin en tepede olduğu zamanda, bulutsuz temiz bir günde ve 25 C sıcaklıkta 1.000 Wpeak /m2 olarak ölçülmüştür. Dünya yüzeyine düşen bu enerjinin, kullanılabilir elektrik enerjisine dönüştürülmesi, solar cell panelleri ile mümkündür. Verimleri bugünkü teknoloji ile % 10-15 civarındadır. Dolayısıyla 1 m2 alandan yaklaşık yukarıda belirtilen şartlar doğrultusunda 100-150 Wpeak üretmek mümkündür.
Güneşte nükleer patlamalarla açığa çıkan enerji, yaklaşık 150.000.000 km kat ederek kesintisiz olarak dünyaya ulaşmaktadır. Uydulardan yapılan ölçümlere göre atmosferin dış yüzeyine gelen güneş enerjisinin 1373 Watt/m2 olduğu bilinmektedir. Bu enerji, atmosferden geçerken bir miktar zayıflar ve yeryüzüne ulaşır. Atmosfere giriş açısına bağlı olarak zayıflama miktarları değişik olmaktadır. Örneğin en az zayıflama, ışığın atmosfere dik olarak girdiği durumda meydana gelir.

Teknoloji
Çok genel olarak basitce çalışma prensibi şöyledir;
Solar Hücre, birisi pozitif ve diğeri negatif iki ayrı katmandan oluşur. Atom yapısında bir fazla elektron olan üst katmanın fazla elektronu, güneş ışınlarının fotonlarıyla uyarılması sonucu, alt katmanda atom yapısı bir elektron eksik katmana doğru hareket eğilimi gösterir. İşte bu üst katmandan alt katmana doğru akan elektronlar uygun devrelerle toplandığında Elektrik akımı oluşur.




Peki panellerinin, bataryalarının hiç bakım ve yenileme masrafı olmayacak mı?
 
Post a Comment



<< Anasayfaya dön...

This page is powered by Blogger. Isn't yours?